ACTIUS
PROTMETBIOTA: Estudi dels efectes d'hidrolitzats proteics sobre malalties associades a la síndrome metabòlica i de la involucració de la microbiota intestinal
ID projecte: PID2023-151563OB-I00
Investigadores principals: Dra. Cristina Torres Fuentes i Dra. Francisca Isabel Bravo Vázquez
Periode: 2024-2027
Finançament: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades
PHOTOGRAPE: Consum de raïm amb diferent contingut de (poli)fenols en l'adaptació al fotoperíode estacional
ID projecte: PID2023-150028OB-I00
Investigadores principals: Dra. Begoña Muguerza Marquínez i Dra. Anna Arola Arnal
Periode: 2024-2027
Finançament: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades
CIRCAFENOL: Efectes de compostos fenòlics en alteracions causades per la interrupció del ritme circadià.
ID projecte: PID2021-128813OB-I00
Investigadors principals: Dr. Manuel Suárez Recio
Periode: 2022-2025
Finançament: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades
Resum: Els ritmes circadians són essencials per mantenir i regular processos vitals que permeten la supervivència i adaptació dels organismes contra els canvis ambientals. La regulació dels ritmes circadians està controlada per un rellotge central situat en l'hipotàlem i diversos rellotges perifèrics localitzats en diferents òrgans, ambdós coordinats per senyals moleculars governats per gens de rellotge. En els últims anys, l'ús d'estratègies nutricionals com els compostos fenòlics s'ha descrit com a moduladors dels mecanismes reguladors dels rellotges biològics. L'ús d'aquests compostos fenòlics podria tenir un impacte important en la prevenció o l'atenuació de diverses malalties metabòliques provocades per la interrupció dels ritmes circadiaris que s'ha convertit en un problema més comú avui dia a causa de l'estil de vida modern que la societat ha adoptat. L'objectiu del projecte és avaluar la capacitat dels compostos fenòlics per prevenir o millorar les malalties metabòliques causades per la interrupció del ritme circadià. Per aconseguir el nostre objectiu, com a primer pas, l'extracció de llavors de raïm Protoantocianidins (GSPE) s'administrarà de manera crònica a un model circadià alterat de rata rítmica per avaluar l'impacte de l'extracte en diferents processos metabòlics. Finalment, validarem les nostres dades duent a terme un estudi pilot amb treballadors que han canviat de torn durant més de 5 anys. Avaluarem l'efecte del consum crònic del SPGE en humans amb ritmes circadians alterats i potencials trastorns metabòlics.
NUTRAPREMET: Recerca, desenvolupament i validació d'un nutracèutic per a la prevenció de la hipertensió i la síndrome metabòlica.
ID projecte: CPP2021-008511
Investigadors principals: Dra. Francisca I. Bravo Vázquez i Dr. Gerard Aragonès Bargalló
Periode: 2022-2025
Finançament: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades
Resum: El projecte NUTRAPREMET té com a objectiu desenvolupar un nutracèutic a partir d'hidrolitzats proteics vegetals per a la prevenció de la hipertensió arterial (HTA) i la síndrome metabòlica (SM). Es busca abordar la falta de coneixement sobre els mecanismes d'acció i validar els resultats a través d'estudis d'intervenció en humans. S'espera obtenir un hidrolitzat peptídic funcional patentat i s'explorarà el seu ús en la formulació d'aliments funcionals. Els resultats esperats tindran un impacte rellevant en la prevenció i reducció de HTA i SM, així com en el mercat en creixement de suplements alimentosos. A més, contribuirà a la transferència de coneixement i a l'evidència científica sobre els pèptids en el control de la pressió arterial i la prevenció del SM.
PROTBIOTIC: Interacció entre hidrolitzats proteics i microbiota intestinal. Potencial prebiòtic i promoció de la producció de postbiòtics amb efecte antihipertensiu.
ID projecte: PID2020-114608RA-I00
Investigadores principals: Dra. Cristina Torres Fuentes i Dra. Francisca I. Bravo Vázquez
Periode: 2021-2024
Finançament: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades
Resum: Aquest projecte té com a objectiu investigar la interacció entre els hidrolitzats proteics de subproductes de la indústria agroalimentària i la microbiota intestinal per tal de promoure la producció de metabòlits postbiòtics, inclosos els pèptids bioactius, amb possibles efectes antihipertensius. Es postula que els hidrolitzats proteics específics poden modular la microbiota intestinal i contribuir al desenvolupament de nous terapèutics contra la hipertensió. L'estudi implicarà l'ús de diferents condicions d'hidròlisi per obtenir diversos hidrolitzats proteics, que seran provats pels seus efectes en la microbiota intestinal i el seu potencial per alleujar la hipertensió. Aquesta recerca s'alinea amb els objectius de promoure la salut i el benestar, així com la sostenibilitat mitjançant la utilització de subproductes agroalimentaris i l'economia circular.
SEASONAL MIX: Multiingredients estacionaris amb base fenòlica per la prevenció de patologies associades a l'obesitat.
ID projecte: PID2020-113739RB-I00
Investigadores principals: Dra. Begoña Muguerza Marquínez i Dra. Anna Arola Arnal
Periode: 2021-2024
Finançament: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades
Resum: Aquest projecte investiga els efectes de consumir combinacions d'extractes de polifenol dels fruits en patologies relacionades amb l'obesitat. En concret, examina l'impacte de la temporada de consum en els resultats. L'estudi pretén proporcionar informació sobre els beneficis potencials de les intervencions dietètiques específiques per a la gestió de l'obesitat i les malalties metabòliques associades, mitjançant l'aprofitament de les propietats bioactives dels compostos fenòlics derivats dels fruits i considerant el moment del consum.
FINALITZATS
HYPERGRAPES: Desenvolupament i validació d'una beguda funcional pel control de la pressió arterial
ID projecte: RTC-2017-6044-2
Investigadores principals: Dra. Begoña Muguerza Marquínez i Dra. Francisca I. Bravo Vázquez
Periode: 2018-2021
Finançament: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades; Unión Europea en el marco de la convocatoria Retos-Colaboración del Programa Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación
NUTRISALT: Especialització i competència territorial (PECT) de Reus i el Camp de Tarragona per a una dieta innovadora, segura, saludable i sostenible per al benestar de la població i l'impuls del territori.
ID projecte: PECT-NUTRISALT
Investigadores principals: Dra. Begoña Muguerza
Periode: 2017-2020
Finançament: Diputació de Tarragona.
CHRONOFOOD: Estudi de la interacció dels ritmes circadiaris i estacionals amb l'efectivitat d'ingredients funcionals
ID projecte: AGL2016-77105-R
Investigadores principals: Dra. Begoña Muguerza Marquínez i Dra. Anna Arola Arnal
Periode: 2016-2019
Finançament: Ministerio de Economia, Industria y Competitividad (MINECO)
ESVAL_PEP: Escalat i valorització d'hidrolitzats amb pèptids antihipertensius obtinguts de subproductes alimentaris
ID projecte: PDC2021-121625-I00
Investigadores principals: Dra. Begoña Muguerza Marquínez
Periode: 2021-2023
Finançament: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades
REDOBES: Multi-ingredient funcional per al tratament de l'obesitat
ID projecte: 2017R2B‐05
Investigadores principals: Dr. Gerard Aragonès
Periode: 2018-2019
Finançament: Universitat Rovira i Virgili
PEP: Proyecto Plataforma para la obtención de hidrolizados ricos en péptidos bioactivos
Investigadores principals: Dra. Francisca I. Bravo Vázquez
Periode: 2018-2019
Finançament: Universitat Rovira i Virgili
Identificació de metabòlits derivats de bacteries que activen a receptors acoplats a proteïna G (GPCR)
Investigadores principals: Dra. Francisca I. Bravo Vázquez
Periode: 2019-2019
Finançament: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades